Thursday, July 15, 2010

penyakit oh penyakit

cuti sem 2 banyak kes keluarga tak sihat dan asyik sakit ja.

Permulaan kisah cuti sem bermula dengan mak sakit dua minggu terjatuh di bilik air. Kiranya hari pertama pulang mak dah 5 hari sakit teruk jga la tak boleh bagun berjalan. kata mak "biasa la umur lama". waktu tu mesin basuh rosak kesian betul dekat adik dan diri sendiri basuh baju keluarga menggunakan tenaga 4 kerat ja.

Lepas dua hari mak sihat, adik lelaki pula masuk hospital untuk buang besi yg dipelihara selama 4 tahun dekat bahagian kakinya.emmm... nak buat apa lagi tak kan nak pelihara sampai tua pula kan. Katanya kaki dia akan berasa sakit seperti disambar petir apabila hari hujan dan waktu guruh kilat. Dia kemalangan waktu tingkatan 3 semasa nak balik dari rumah rakan untuk berbincang tentang kerja sekolah.Dia masuk hospital 5 hari. Lepas 3 hari di hospital baru doktor buang besi dan lepas tu I tinggal kat sana juga 2 malam.

Kesian tengok dia tak boleh nak bergerak kaki tu. Nak buang air kecil atau besar perlu guna bekas khas dan semua tu dibuat atas katil tu juga la. Cuba bayangkan susah kan. Soal sakit lepas buang besi tu boleh dikatakan dalam satu malam dia boleh tidur dalam dua hingga 3 jam saja. jadi kepada insan-insan yang teringin nak merempit atau menggunakan jalan raya sesuka hati tu berfikir dua atau tiga kali la. Bukan best pun kalau patah sana sini tu. Dalam masa seminggu juga la dia tak dapat bergerak.

Dua hari lepas dia boleh berjalan semula, adik bongsu yang berumur 9 tahun pula asyik sakit bahagian dada. Disebabkan rasa risau sebab adik selalu sakit mak membawa dia berjumpa dengan doktor pakar. Doktor cakap adik mungkin ada penyakit jantung dan setelah pemeriksaan lanjut adik mengalami masalah dengan bahagian injap dan jantung dia sedikit bengkak.Selain tu, adik juga ada penyakit kolestrol tinggi. Adik perlu makan ubat setiap malam dan boleh dikatakan dalam tempoh 7 bulan sekolah pada tahun ni lebih dari 40 hari dia tak pergi sekolah. Dalam seminggu mesti ada saja hari dia tak ke sekolah sakit. doktor nasihatkan dia makan makanan kukus dan bakar senang cakap yang tak berlemak dan kurang minyak.

Apa yang penting waktu sihat jaga la kesihatan dan pemakanan anda. Adik tu waktu sihat dulu tiap-tiap hari kalau tak ada ayam jangan mimpi la nak makan nasi. petang-petang ayah mesti bawa dia pergi beli ais or ayam or makanan ringan yang tak berkhasiat tu. Sayang sangat. Moralnya...
Tak salah kalau ibu bapa nak manjakan anak bongsu atau semuanya sekali tapi ingat la jangan sampai kerana sayangkan anak tak bertempat akhirnya anak sendiri dapat sakit atau berlaku sesuatu yang tak diingini


No comments: